Assalamualaikum dan haiii *lambai-lambai*
Siapa suka kek angkat tangan cepat!
Siapa suka cheese angkat tangan lelaju!
Haha
semangat betul intro kali ni kan. Saja ja nak meriah meriah sikit. Well
siapa je tak suka manisan kan? Lelebih kek omnomnom. Fyi, ciktulip
hantu kek tau hihi kalau boleh semua jenis kek ciktulip nak buat, cuma
tinggal rajin dengan tak rajin malas je :P Biasanya
kalau waktu cuti sem rajin la ciktulip mem-baking melayan nafsu makan
ciktulip ni. Baking sensorang, makan pun sensorang sobsob sebab family
ciktulip bukan jenis yang suka sangat kek-kek bagai ni. Sometimes, buat
untuk kengkawan alhamdulillah dapat sesama merasa. Sedap tak sedap lain
cerita eh :p
Kali ni ciktulip nak share resipi Kek
Cheesekut yang sedap dan sangat mudah nak dibuat. Serius ciktulip tak
tipu ya. Mula-mula ciktulip macam tak yakin nak buat sebab jarang baking
kek-kek yang jenis guna cheese-cheese ni. Tapi alhamdulillah, menjadi
juga cheesekut ciktulip yang pertama. Kalau beli, sah-sah la mahal ye
dok? Okay ciktulip stop dulu merepek.
Bahan-bahan yang diperlukan sangat simple dan senang dicari. Antaranya :
- 250gm cream cheese (ciktulip guna cap tatura je sebab tak masam sangat and murah ofkos)
- 1 pack biskut Hup Seng Deluxe Cream Cracker (kalau takde yang deluxe, hup seng biasa pun ok)
- 1/2 tin susu pekat manis (boleh kurang/lebih kalau tak suka/suka manis)
- 1 kotak kecil susu full cream
- Nestum secukupnya sebagai topping
Stepnya :
1.
Memula putar cream cheese bersama dengan susu pekat dan sedikit susu
full
cream sampai cream cheese tu nampak berkilat dan tidak berketul. Kalau
takde mixer boleh je blend or manual tangan. Susu tu agak-agak
5@6 sudu je. Pastikan cream cheese tak cair sangat.
n?
2.
Keluarkan biskut dan rendam sekejap dalam susu full cream. Jangan lama
sangat sebab kita tak nak biskut tu lembik. Kemudian susun biskut yang
telah direndam tu dalam bekas or tupperware.
3. Sapukan
cream cheese tadi di atas permukaan biskut yang telah disusun. Lepas
dah sapu rata, boleh tabur nestum. Ulang step ni.
Layer-tabur-layer-tabur. Layer yang paling atas boleh extrakan cream
cheese tu supaya lebih umppphhh! :D
4. Simpan dalam peti 2-3 jam pun dah cukup. Siap! Sedia untuk dimakan~
See, senang gila kan? Rugi kalau tak cuba. Students dah ramai buat bisnes jual cheesekut ni sebab dia tak rumit dan kos pun tak mahal.
Nota : ciktulip dapat 2 bekas cheesekut dengan menggunakan bahan-bahan yang simple tu. Berbaloi ke berbaloi? Selamat mencuba! :)
belum pernah buat lagi... kalau buat nanti tak tahu la ade org nak makan ke x..hihi.. nampak sedapp.. awk la buatkan utk sy..hihi
ReplyDelete