Assalamualaikum dan haiii *lambai-lambai*
Siapa suka kek angkat tangan cepat!
Siapa suka cheese angkat tangan lelaju! 
Haha
 semangat betul intro kali ni kan. Saja ja nak meriah meriah sikit. Well
 siapa je tak suka manisan kan? Lelebih kek omnomnom. Fyi, ciktulip 
hantu kek tau hihi kalau boleh semua jenis kek ciktulip nak buat, cuma 
tinggal rajin dengan tak rajin malas je :P Biasanya 
kalau waktu cuti sem rajin la ciktulip mem-baking melayan nafsu makan 
ciktulip ni. Baking sensorang, makan pun sensorang sobsob sebab family 
ciktulip bukan jenis yang suka sangat kek-kek bagai ni. Sometimes, buat 
untuk kengkawan alhamdulillah dapat sesama merasa. Sedap tak sedap lain 
cerita eh :p
Kali ni ciktulip nak share resipi Kek 
Cheesekut yang sedap dan sangat mudah nak dibuat. Serius ciktulip tak 
tipu ya. Mula-mula ciktulip macam tak yakin nak buat sebab jarang baking
 kek-kek yang jenis guna cheese-cheese ni. Tapi alhamdulillah, menjadi 
juga cheesekut ciktulip yang pertama. Kalau beli, sah-sah la mahal ye 
dok? Okay ciktulip stop dulu merepek.
Bahan-bahan yang diperlukan sangat simple dan senang dicari. Antaranya :
- 250gm cream cheese (ciktulip guna cap tatura je sebab tak masam sangat and murah ofkos)
- 1 pack biskut Hup Seng Deluxe Cream Cracker (kalau takde yang deluxe, hup seng biasa pun ok)
- 1/2 tin susu pekat manis (boleh kurang/lebih kalau tak suka/suka manis)
- 1 kotak kecil susu full cream
- Nestum secukupnya sebagai topping
Stepnya :
1.
 Memula putar cream cheese bersama dengan susu pekat dan sedikit susu 
full 
cream sampai cream cheese tu nampak berkilat dan tidak berketul. Kalau 
takde mixer boleh je blend or manual tangan. Susu tu agak-agak 
5@6 sudu je. Pastikan cream cheese tak cair sangat.
n? 
2.
 Keluarkan biskut dan rendam sekejap dalam susu full cream. Jangan lama 
sangat sebab kita tak nak biskut tu lembik. Kemudian susun biskut yang 
telah direndam tu dalam bekas or tupperware.
3. Sapukan
 cream cheese tadi di atas permukaan biskut yang telah disusun. Lepas 
dah sapu rata, boleh tabur nestum. Ulang step ni. 
Layer-tabur-layer-tabur. Layer yang paling atas boleh extrakan cream 
cheese tu supaya lebih umppphhh! :D
4.  Simpan dalam peti 2-3 jam pun dah cukup. Siap! Sedia untuk dimakan~
See, senang gila kan? Rugi kalau tak cuba. Students dah ramai buat bisnes jual cheesekut ni sebab dia tak rumit dan kos pun tak mahal. 
 Nota : ciktulip dapat 2 bekas cheesekut dengan menggunakan bahan-bahan yang simple tu. Berbaloi ke berbaloi? Selamat mencuba! :)
 


belum pernah buat lagi... kalau buat nanti tak tahu la ade org nak makan ke x..hihi.. nampak sedapp.. awk la buatkan utk sy..hihi
ReplyDelete